142

Totendrakt

Vi stolte av å være den eneste leverandøren av Totendrakta. Den kan lages til kvinner, menn, jente og gutt. Det brukes et spesialvevet rutastoff fra Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk. Totendrakta leveres ferdig sydd eller som materialpakke. Vi leverer både dame og herrebunad.

Til Totendrakta hører det med skjorte i svartsøm, til både kvinner og menn, som er brodert på linkrage mens selve skjorten er i bomull.

Stakken kan være i svart eller grønt, med forkle i motsatte farger. Vi har håndvevde sjal og forklær.

Den karakteristiske Totennåla som brukes til Totendrakta er en forminsket gjengivelse av en smykkeplate i bronse som ble funnet på gården Evang på Toten rundt 1870. Denne kan også skaffes i sølv.

Til skoene kan må få spesialspenner som er laget av bronse og som passer ekstra godt til Totendrakta.

Om du vil vite mer så ring oss gjerne på tlf 61 13 42 40.

Rette bunaden? Vi hjelper deg gjerne med omsøm. Fint om du kan komme innom oss med bunaden slik at vi kan vurdere jobben og gi et prisoverslag.

Historien bak Totendrakta

En komité ble nedsatt i 1971 for å finne en bunad for Totenbygdene. Komiteen tok utgangspunkt i en sommer/blåtøysbunad fra 1030-årene og som stammer fra Østre Toten. Rutemønsteret på den game bunaden stammer fra et møbelstoff i rutete ull som i dag er vist på Toten museum. Man tror det er fra amtmanns Weidemannsdager, altså begynnelsen av 1800-tallet. Bordene på forkleet stammer fra et åkle fra 1796, som også henger på Toten museum i dag. En skjorte med svartsøm ble utlånt av Anna Gunnerød. Totennåla, som festes på bunaden, er en forminsket gjengivelse av en smykkeplate i bronse som ble funnet på gården Evang på Toten rundt 1870. Ut fra spiralornamentene har man funnet ut at smykkeplaten må være laget i perioden 1300-1100 f.kr. (kilde: boken Norske bunader, 1998)